در نامه رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، مستند به بند و تبصرههای قانونی مربوط به مقررات فعالیت اپراتورهای کشور، فهرست تخلفات همراه اول اعلام شده است که همین امر، منجر به تعلیق نماد سهم همراه در بورس شد. موضوعی که به نظر میرسد با ادعاهای مطروحه همراه اول در نامه ۱ مرداد ۹۹ به سازمان بورس و اوراق بهادار، متفاوت است. همراه اول، ۱۹ روز پیش گفته بود که تغییر نرخ بستههای اینترنتی، مصداق نقض مقررات رگولاتوری نیست. اما ماجرای دعوای رگولاتوری و همراه اول چیست؟
نماد «همراه»، متعلق به شرکت ارتباطات سیار ایران در بازار دوم بورس، ۱۹ میلیارد و ۲۰۰ میلیون قطعه سهم است که حدود ۱۰ درصد آن شناور است. قیمت هر سهم همراه در آخرین روز معاملاتی هفته پیش، ۷۲۸۵ تومان بود. همراه، چند روز پیش گزارش اطلاعات حاصل از برگزاری کنفرانس اطلاع رسانی خود را منتشر کرده بود. امروز ۱۹ مرداد ماه ۹۹ ساعت ۸:۳۳ دقیقه، ناظر سهم همراه اعلام کرد که این نماد، به منظور بررسی وضعیت اطلاعاتی تا اول شهریور ماه متوقف شده و بسته است.
دقایقی پس از توقف نماد همراه، گزارشی مبنی بر علت تعلیق نماد معاملاتی همراه به استناد ماده ۱۹ مکرر دستورالعمل اجرایی نحوه اجرای معاملات در سامانه جامع ناشران بورس ایران منتشر شد.
در گزارشی که روانه کدال شده است، نامه سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات را شاهد هستیم که روز ۱۵ مرداد به شماره ۲۹۴۳۹/۱۰۰ به دفتر رئیس سازمان بورس ارسال شده است. در نامه «حسین فلاح جوشقانی»، رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی به دکتر قالیباف اصل به یک نامه اشاره شده است که شرکت ارتباطات سیار ایران در اول مرداد ۹۹ صادر کرده بود و تصویر و جزییات آن را در انتهای این گفتار مشاهده میکنید.
تصویر نامه ۲ صفحه ای رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی به رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در ۱۹ مرداد۹۹ درباره تخلفات شرکت همراه اول
مفاد مهم نامه رگولاتوری به سازمان بورس درباره شرکت ارتباطات سیار ایران به این شرح است:
- شرکت ارتباطات سیار ایران برای ارائه طرحهای تعرفهای خود، موظف به رعایت قوانین و مقررات رگولاتوری است. لذا، حذف بستههای داده همراه که طی ماه تیر ۹۹ از سوی شرکت ارتباطات سیار ایران رخ داده، سبب افزایش قیمت بستههای داده (اینترنت) شده و تخلف از مقررات شده است.
- بر خلاف نامه اول مرداد ۹۹ شرکت ارتباطات سیار ایران که معتقد است که در تغییرات اخیر بستههای اینترنت، هیچ نقض مصوبات سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی یا تخلفی رخ نداده است، به استناد ماده ۴ الحاقیه پروانه آن شرکت و همچنین بند ۲-۴ مصوبه بیست و یکم آبان ماه سال ۱۳۹۶ کمیسیون تنظیم مقررات و ارتباطات که اپراتورها را ملزم به اخذ تاییدیه از سازمان رگولاتوری می کند، شرکت ارتباطات سیار طبق این بندها به وظایف خود عمل نکرده است.
- موضوع تخلف شرکت ارتباطات سیار ایران در کمیته تخلفات سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی مورد بررسی و تایید قرار گرفته است و منجر به صدور جریمه شده است و طی نامه ۲۸ تیر ۹۹ به شرکت ارتباطات سیار ایران ابلاغ شده است.
- موضوع تخلف شرکت ارتباطات سیار ایران در ۱۵ تیر ۹۹ به سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولید کنندگان اعلام شده است.
- موضوع تخلف شرکت ارتباطات سیار ایران در ۱۶ تیر ۹۹ به سازمان تعزیرات حکومتی نیز ابلاغ شد و در حال طی مراحل قانونی در مراجع مربوطه است.
- همه دارندگان پروانه ارائه خدمات تلفن همراه میزان، موظف هستند درآمدهای عمده فروشی و خرده فروشی هر خدمت را در صورت های مالی و سامانه مدیریت مشترکین، تفکیک کنند.
- شرکت ارتباطات سیار ایران نسبت به تفکیک درآمدهای فوق الذکر، اقدامی نکرده است.
- درآمدهای اعلامی شرکت ارتباطات سیار ایران طی نامه ۱۱ تیر ۹۹ با درآمدهای عملیاتی صورت های مالی منتشر شده در کدال مطابقت ندارد و سهم «همراه» باید در این باره، شفاف سازی کند.
- طبق مصوبه ۲۱ آذر ۱۳۹۵ کمیسیون تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، اگر دارنده پروانه ارائه خدمات ارتباطی و فناوری اطلاعات، به صورت نیابتی نسبت به جمع آوری مبالغ (MONEY COLLECTION) به صورت DCB برای هر شخص ثالث از جمله تولید کننده محتوا اقدام کند، صرفا سهم اپراتور، برابر قرارداد منعقد شده با شخص ثالث، درآمد دارنده پروانه است. به شرطی که دارنده پروانه و شخص ثالث، به هر نحوی، ذینفع واحد نباشند.
- شرکت ارتباطات سیار ایران طبق موضوع فوق، در برخی از شرکتهای زیر مجموعهاش، ذینفع واحد بوده و ضروری است در صورت درخواست پذیرش شرکتهای زیر مجموعه آن شرکت برای ورود به بورس، موضوع «ذینفع» مورد بررسی بیش تر قرار بگیرد.
- اگر شرکت ارتباطات سیار ایران در خواست تجدید ارزیابی داراییها داشته باشد، نظر کارشناسی سازمان رگولاتوری در شفاف سازی این امر تاثیر قابل توجهی خواهد داشت.
ماده ۴ و بند ۴-۲ چه می گفت؟
ماده ۴ الحاقیه پروانه شرکت ارتباطات سیار میگوید که دارنده پروانه، حداقل ۴ هفته پیش از شروع به ارائه هر خدمت جدید در چارچوب موضوع پروانه یا تعیین تعرفههای جدید و یا تغییر تعرفههای موجود برای هر خدمت، باید تعرفهای را که مد نظر دارد برای خدمت مورد نظر، به همراه مستندات و دلایل توجیهی و روش محاسبه، به اطلاع سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی برساند تا آنکه سازمان مذکور، مشخصا بتواند اطمینان حاصل کند که تعرفه مذکور، با مصوبات کمیسیون، مقررات و مواد مقررات مشترک مطابقت دارد یا خیر.
در بند ۴-۲ مصوبه کمیسیون رگولاتوری آمده است که اپراتورهای مسلط در هر یک از بازارهای صوت ثابت، داده ثابت، همراه، پس از تنظیم طرحهای تعرفه ای مورد نظر خود (عادی یا تشویقی)، بایستی با توجه به کف و سقف تعرفه های مصوب، ملزم به اخذ تایید از سازمان رگولاتوری هستند.
افشاگری اول مرداد همراه اول
شرکت ارتباطات سیار ایران، اول مرداد ۹۹ در قالب نامهای به شماره ۱۶۸۰۶ به رئیس اداره نظارت بر ناشران گروه مالی و خدماتی سازمان بورس و اوراق بهادار اعلام کرد تغییرات در بسته های اینترنتی این شرکت، هیچ گونه نقض مصوبات سازمان رگولاتوری یا تخلفی را در پی نداشته است.
تصویر نامه اول مرداد ۹۹ شرکت ارتباطات سیار ایران به سازمان بورس درباره عدم نقض مقررات سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی
در نامه همراه اول که به امضای «مهدی اخوان بهابادی» رسیده بود، آمده که برخی از بستههای حجیم اینترنت همراه اول از برخی درگاههای فعال سازی حذف شده و همچنین همه بسته های اینترنت همراه، از جمله همین بستههای حجیم، روی پرتال همراه اول (mci.ir) در دسترس و قابل خریداری است. لذا این موارد تاثیری بر درآمد کلی همراه اول از سرویس اینترنت ایجاد نمی کند.
ادعاهای مطرح شده در نامه همراه اول به سازمان بورس در ۲ هفته گذشته، اکنون با انتشار فهرست تخلفات همراه اول توسط سازمان رگولاتوری، در تناقض است و باید منتظر نظر مراجع قانونی درباره تفاوت دیدگاههای همراه و رگولاتوری درباره ادعاها و تخلفات مطرح شده باشیم. مشخص است که تا زمان افشای اطلاعات جدید و انتشار آن در کدال، نماد همراه همچنان در تعلیق خواهد بود.
همراه اول ۱۴ مرداد ۹۹ نیز، گزارش پاسخ به سوالات مطروحه در سامانه تدان را در قالب گزارش کنفرانس اطلاع رسانی در چند صفحه منتشر کرد و به ابهاماتی درباره لیست دارایی های شرکت، افزایش سرمایه های پیش رو، عرضه اولیه شرکت سرمایه گذاری نور دنا و سهم همراه در بازار مکالمات ایران و بازار خدمات اینترنت کشور پاسخ داد.